Internetowy sklep zielarski omulek zielonowargowy


Internetowy sklep zielarski PodarujZdrowie.pl

Beauty Forum
A A A
  • xylitol - cukier brzozowy
    xylitol - cukier brzozowy

Xylitol - krewniak cukru

Ksylitol (xylitol) wyst臋puje naturalnie w wielu owocach, warzywach i zbo偶ach. Jest tak偶e wytwarzany przez ludzkie cia艂o w procesie metabolizmu. Jako s艂odzik alternatywny prowadzi do zmniejszenia rozwoju pr贸chnicy z臋b贸w, dlatego XYLITOL (KSYLITOL) jest wysoko ceniony w produkcji cukierniczej uwzgl臋dniaj膮c gumy do 偶ucia i mi臋t贸wki.

Ch艂odz膮cy smak

- negatywne ciep艂o roztworu po艂膮czone z wysok膮 rozpuszczalno艣ci膮 powoduje, 偶e XYLITOL (KSYLITOL) wywo艂uje intensywne i od艣wie偶aj膮ce a zarazem ch艂odz膮ce uczucia w ustach.

S艂odko艣膰

- XYLITOL (KSYLITOL) jest dobrym smakowo s艂odzikiem z takim samym poziomem s艂odko艣ci co cukier.

Korzystny do walki z pr贸chnic膮

- Poniewa偶 bakterie nie wywo艂uj膮 jego fermentacji w ustach. Zapobiega r贸wnie偶 tworzeniu si臋 osadu na z臋bach. Uznane za zdrowe dla z臋b贸w wyroby cukiernicze na bazie XYLITOLU mog膮 by膰 sprzedawane jako produkty przyjazne dla z臋b贸w.

Aspekty od偶ywcze

- XYLITOL (KSYLITOL) dostarcza 40%- 50% mniej kalorii ni偶 sacharoza

- wywo艂uje bardzo nisk膮 glikemi臋, dlatego jest odpowiedni dla diabetyk贸w

Xylose jest naturalnie obecny w zbo偶ach jak r贸wnie偶 w pochodnych drewna. W rezultacie producenci znale藕li r贸偶ne sposoby na pozyskiwanie go: ze sk贸rki leszczyny, 艂usek ry偶u, kory brzozy, zb贸偶 itp. Hydroliza tych surowych materia艂贸w wytwarza p贸艂-celuloze z kt贸rej xylose jest pozyskiwany. Nast臋pnie uwodornianie wytwarza xylitol.

U偶ywany w jedzeniu jako 艣rodek s艂odz膮cy od lat 1960 xylitol (ksylitol) posiada odpowiednie w艂a艣ciwo艣ci aby zyska膰 akceptacj臋 jako s艂odzik alternatywny dzisiejszych wyrob贸w cukierniczych. Jest produkowany przemys艂owo przez ponad 25 lat.

XYLITOL (KSYLITOL) wytwarza w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, kt贸ry 鈥瀔armi鈥 bakterie i kom贸rki rakowe), wskazany jest przy:

- pr贸chnicy z臋b贸w i chorobach dzi膮se艂,

- sucho艣ci w ustach (stymuluje wydzielanie 艣liny),

- zapaleniu ucha 艣rodkowego,

- przeciwdzia艂a tworzeniu si臋 bakterii gnilnych,

- ma dzia艂anie antybakteryjne przy infekcjach g贸rnych dr贸g oddechowych (nie偶yt nosa, infekcje gard艂a i zatok),

- stosowany jako 艣rodek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zaka偶eniu p艂uc i oskrzeli u chorych na mukowiscydoz臋,

- przyjazny przy nadkwasocie 偶o艂膮dka, alergii, astmie,

- likwiduje niemi艂y zapach z ust

- ogranicza rozw贸j ple艣ni i dro偶d偶ak贸w (np. przy kandydozie).

XYLITOL (KSYLITOL) pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewelacj膮 dla cukrzyk贸w, gdy偶 w organizmie jest przetwarzany powoli maj膮c indeks glikemiczny IG czternastokrotnie ni偶szy ni偶 cukier (im ni偶szy IG tym ni偶szy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a wi臋c organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny.

Zwyk艂y cukier dokarmia kom贸rki rakowe 鈥 powinien zosta膰 zast膮piony XYLITOLEM w codziennej diecie. Cukier zabiera organizmowi witaminy z grupy B oraz mikroelementy (magnez, wap艅, potas), natomiast XYLITOL (KSYLITOL) u艂atwia mineralizacj臋 (np. przyswajanie wapnia przez ko艣ci, a wi臋c wskazany przy osteoporozie).

XYLITOL (KSYLITOL) r贸wnie s艂odki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a wi臋c dla puszystych), zmniejsza 艂aknienie na s艂odycze.

Ze wzgl臋du na to, 偶e organizm musi si臋 przyzwyczai膰 do wytwarzania wi臋kszej ilo艣ci enzymu trawi膮cego XYLITOL (KSYLITOL) nale偶y stopniowo zwi臋ksza膰 dawk臋 dobow膮 KSYLITOLU (najlepiej zaczyna膰 od 陆 艂y偶eczki do herbaty). Spo偶ycie w nadmiernych ilo艣ciach mo偶e mie膰 efekt przeczyszczaj膮cy. Z tego powodu XYLITOLU najlepiej nie podawa膰 dzieciom do 3-go roku zycia (lub w bardzo ma艂ych ilo艣ciach obserwuj膮c reakcje organizmu na nowy sk艂adnik diety).

FDA i JEFCA 鈥 organ doradczy WHO (艢wiatowej Organizacji Zdrowia) i FAO stwierdzili, 偶e XYLITOL jest ca艂kowicie bezpieczny niezale偶nie od spo偶ywanej dawki dziennej. Naukowcy fi艅scy zalecaj膮 spo偶ywanie do 40g (oko艂o 10 艂y偶eczek) XYLITOL (KSYLITOL) dziennie.

Zakres temperatur w jakich mo偶na stosowa膰 XYLITOL (KSYLITOL) jest szeroki (pieczenie, gotowanie, mro偶enie).

XYLITOL (KSYLITOL) stosowany jest r贸wnie偶 zewn臋trznie. W postaci aerozolu ksylitolowego (lub domowego wyrobu kropli do nosa: 1 porcja XYLITOL na 20 porcji soli fizjologicznej dost臋pnej w aptekach) dzia艂a hamuj膮co na rozw贸j bakterii (m. in. powoduj膮cych zapalenie ucha 艣rodkowego, szczeg贸lnie u ma艂ych dzieci). Regularne przemywanie aerozolem ksylitolowym nosa zmniejsza ilo艣膰 szkodliwych bakterii, stymuluj膮c zarazem prawid艂owe oczyszczanie tego obszaru, co zmniejsza problemy zwi膮zane z alergiami i astm膮.

Dobrze jest r贸wnie偶 profilaktycznie (przed snem) rozprowadzi膰 niewielk膮 ilo艣膰 XYLITOL (KSYLITOL) rozpuszczonego w 艣linie po szkliwie z臋b贸w i dzi膮s艂ach (wskazane szczeg贸lnie przy pr贸chnicy i paradontozie).



Gdzie kupi膰 Xylitol - sprawd藕 - internetowy sklep zielarski

Bardzo dobry jako艣ciowo jest fi艅ski ksylitol Danisco. Jest to oryginalny ksylitol brzozowy pozyskiwany naturalnymi metodami. Pe艂na oferta cukru brzozowego dost臋pna jest tutaj - xylitol sklep.