Internetowy sklep zielarski Jagody Acai - Acai berry


Internetowy sklep zielarski PodarujZdrowie.pl

Beauty Forum
A A A
  • Xylitol - cukier brzozowy
    Xylitol - cukier brzozowy

Xylitol - krewniak cukru

 

Ksylitol (xylitol) występuje naturalnie w wielu owocach, warzywach i zbożach. Jest także wytwarzany przez ludzkie ciało w procesie metabolizmu. Jako słodzik alternatywny prowadzi do zmniejszenia rozwoju próchnicy zębów, dlatego XYLITOL (KSYLITOL) jest wysoko ceniony w produkcji cukierniczej uwzględniając gumy do żucia i miętówki.

 

Chłodzący smak

 

- negatywne ciepło roztworu połączone z wysoką rozpuszczalnością powoduje, że XYLITOL (KSYLITOL) wywołuje intensywne i odświeżające a zarazem chłodzące uczucia w ustach.

 

Słodkość

 

- XYLITOL (KSYLITOL) jest dobrym smakowo słodzikiem z takim samym poziomem słodkości co cukier.

 

Korzystny do walki z próchnicą

 

- Ponieważ bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach. Zapobiega również tworzeniu się osadu na zębach. Uznane za zdrowe dla zębów wyroby cukiernicze na bazie XYLITOLU mogą być sprzedawane jako produkty przyjazne dla zębów.

 

Aspekty odżywcze

 

- XYLITOL (KSYLITOL) dostarcza 40%- 50% mniej kalorii niż sacharoza

 

- wywołuje bardzo niską glikemię, dlatego jest odpowiedni dla diabetyków

 

Xylose jest naturalnie obecny w zbożach jak również w pochodnych drewna. W rezultacie producenci znaleźli różne sposoby na pozyskiwanie go: ze skórki leszczyny, łusek ryżu, kory brzozy, zbóż itp. Hydroliza tych surowych materiałów wytwarza pół-celuloze z której xylose jest pozyskiwany. Następnie uwodornianie wytwarza xylitol.

 

Używany w jedzeniu jako środek słodzący od lat 1960 xylitol (ksylitol) posiada odpowiednie właściwości aby zyskać akceptację jako słodzik alternatywny dzisiejszych wyrobów cukierniczych. Jest produkowany przemysłowo przez ponad 25 lat.

 

 

XYLITOL (KSYLITOL) wytwarza w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który „karmi” bakterie i komórki rakowe), wskazany jest przy:

 

- próchnicy zębów i chorobach dziąseł,

- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),

- zapaleniu ucha środkowego,

- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,

- ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok),

- stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,

- przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,

- likwiduje niemiły zapach z ust

- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. przy kandydozie).

 

 

 

XYLITOL (KSYLITOL) pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewelacją dla cukrzyków, gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny.

 

Zwykły cukier dokarmia komórki rakowe – powinien zostać zastąpiony XYLITOLEM w codziennej diecie. Cukier zabiera organizmowi witaminy z grupy B oraz mikroelementy (magnez, wapń, potas), natomiast XYLITOL (KSYLITOL) ułatwia mineralizację (np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc wskazany przy osteoporozie).

 

XYLITOL (KSYLITOL) równie słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a więc dla puszystych), zmniejsza łaknienie na słodycze.

 

Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego XYLITOL (KSYLITOL) należy stopniowo zwiększać dawkę dobową KSYLITOLU (najlepiej zaczynać od ½ łyżeczki do herbaty). Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu XYLITOLU najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku zycia (lub w bardzo małych ilościach obserwując reakcje organizmu na nowy składnik diety).

 

FDA i JEFCA – organ doradczy WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) i FAO stwierdzili, że XYLITOL jest całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki dziennej. Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) XYLITOL (KSYLITOL) dziennie.

 

Zakres temperatur w jakich można stosować XYLITOL (KSYLITOL) jest szeroki (pieczenie, gotowanie, mrożenie).

 

XYLITOL (KSYLITOL) stosowany jest również zewnętrznie. W postaci aerozolu ksylitolowego (lub domowego wyrobu kropli do nosa: 1 porcja XYLITOL na 20 porcji soli fizjologicznej dostępnej w aptekach) działa hamująco na rozwój bakterii (m. in. powodujących zapalenie ucha środkowego, szczególnie u małych dzieci). Regularne przemywanie aerozolem ksylitolowym nosa zmniejsza ilość szkodliwych bakterii, stymulując zarazem prawidłowe oczyszczanie tego obszaru, co zmniejsza problemy związane z alergiami i astmą.

 

Dobrze jest również profilaktycznie (przed snem) rozprowadzić niewielką ilość XYLITOL (KSYLITOL) rozpuszczonego w ślinie po szkliwie zębów i dziąsłach (wskazane szczególnie przy próchnicy i paradontozie).



Gdzie kupić Xylitol - sprawdź - internetowy sklep zielarski

 

Bardzo dobry jakościowo jest fiński ksylitol Danisco. Jest to oryginalny ksylitol brzozowy pozyskiwany naturalnymi metodami. Pełna oferta cukru brzozowego dostępna jest tutaj - xylitol sklep.