Olej z czarnuszki i nasiona - przepisy
Czarnuszka jest bardzo wdzięcznym surowcem dla kucharzy. Zarówno ziarna, jak i już wytłoczony z nich olej znajduje szereg zastosowań w kuchni.
Olej z czarnuszki do sałatek
Nasiona czarnuszki siewnej dają sałatkom niezapomniany aromat. Do sosu do sałatek należy dodać 1 łyżkę nasion czarnuszki siewnej lub posypać nimi składniki sałatki przed polaniem sosem. Można też dodać do sosu olej z czarnuszki. Ale tylko odrobinkę dla smaku, jako że olej charakteryzuje się bardzo intensywnym aromatem. Dodanie czarnuszki do sałatek poskutkuje nie tylko wzbogaceniem smaku potrawy, ale również powinno wydłużyć trwałość sałatki, jako że substancje obecne w nasionach czarnuszki znane są ze zwojego oddziaływania antybakteryjnego. Również przygotowując przetwory z solą lub octem możmy za pomocą sporej szczypty nasion dodać im egzotycznego aromatu.
Napar z nasion czarnuszki
Po dziś dzień na terenie Egiptu i państ ościennych ziarna czarnuszki są bardzo popularnych surowcem w kuchni. Żadziej się o tym mówie, ale z nasion czarnuszki parzy się smaczne napary, które poza walorami smakowymi uważane są za wskazane do picia w chwilach osłabienia organizmu. Procedura sporządzenia naparu jest bardzo prosta. Jedną łyżkę nasion z czarnuszki należy zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Potem wypić. W krajach orientu bardzo często w kafejkach podaje się kawę doprawioną szczyptą sproszkowanej czarnuszki. Ilość jest zależna od upodobań smakosza. Szczyptę nasion czarnuszki można dodać do kawy w trakcie mielenia.
Więcej o zastosowaniu i właściwościach czarnuszki można przeczytać tutaj.