Internetowy sklep zielarski omulek zielonowargowy


Internetowy sklep zielarski PodarujZdrowie.pl

A A A

Herbata z czystka - Cistus incanus

Cistus incanus - czystek

Czystek ( Cistus Incanus L.) już w starożytności uważany był za roślinę doskonale nadającą sie do zastosowań terapeutycznych. Jest jednym z tych darów natury, które zawierają niesamowitą ilość polifenoli ( Elagotaniny, Proantocyjany i Flawonoidy) - czterokrotnie więcej, niż w czerwonym winie. Liście czystka zawierają aromatyczną żywicę, która także jest wyjątkowo bogata w polifenole. Polifenole to związki szczególnie silnie oddziałujące przeciwko wirusom i bakteriom.

Co sprawia, że czystek jest tak skuteczny? Otóż, związki w nim zawarte "sklejają" wirusy i bakterie i tworzą barierę – dzięki czemu nie dopuszczają do ich połączenia z błoną komórkową. Dlatego czystek został okrzyknięty wspaniałym środkiem, który można stosować przy grypie, przeziębieniach, anginie oraz w różnych stanach zapalnych. Najnowsze badania potwierdzają, że czystek, dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym oraz przeciwzapalnym, stanowi nadzieję także dla cierpiących na boreliozę.

 

Czym wyróżnia się czystek?

 


Kluczowe cechy czystka (Cistus incanus):
- bogate źródło polifenoli
- ogromy potencjał antyoksydantów
- brak efektów ubocznych
- unikatowy, naturalny środek do zastosowań przy grypie
- pomocny w walce z boreliozą


Przygotowanie herbaty z czystka jest podobne do parzenia standardowej herbaty. Należy nabrać 2-3 łyżki ziela czystka, wsypać do dużego szklanego naczynia, zalać 1 litrem wrzącej wody -w zależności od intensywności smaku – zaparzać przez 2-5 minut. Napar z czystka można pić z dodatkiem cytryny i miodu, w zależności od swoich preferencji smakowych. Czystek można pić kilka razy na dzień. Lekko gorzkawy posmak herbaty z czystka jest typowy dla ziół charakteryzujących się wysoką zawartościa polifenoli.