Internetowy sklep zielarski omulek zielonowargowy


Internetowy sklep zielarski PodarujZdrowie.pl

Beauty Forum
A A A

Chlorella - udowodnione korzyści

Czy szukasz naturalnego składnika diety, który zwiększy Twoją energię, wspomoże utratę tłuszczu i pomoże oczyścić organizm z metali cieżkich, takich jak ołów i rtęć? Jeśli tak, glony słodkowodne zwane chlorellą mogą być dokładnie tym, czego potrzebujesz.

 

Chlorella - alga o dużym potencjale


Alga chlorella występuje naturalnie na Tajwanie i w Japonii. Jest to glon bogaty w składniki odżywcze, w tym aminokwasy, chlorofil, beta-karoten, potas, fosfor, biotynę, magnez i witaminy z grupy B. Glon ten został dość dokładnie przebadany m.in. przez japońskich naukowców.

Badania wykazały, że zażywanie chlorelli może wpływać na cały organizm poprzez wspieranie prawidłowej funkcji hormonalnej, wspomaganie układu sercowo-naczyniowego, pomoc w pozbyciu się negatywnych pozostałości po chemioterapii, obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu oraz wspomaganie detoksykacji naszych ciał.

Intensywny zielony kolor chlorelli pochodzi z wysokiego stężenia chlorofilu. Mówi się wszem i wobec, aby jeść więcej liściastych zielonych warzyw. Ale czasami trudno jest dostarczyć 5-7 porcji warzyw dziennie. Jest to po prostu zbyt czasochłonne dla większości ludzi. I szczerze mówiąc, większość zielonych warzyw liściastych wypada blado w porównaniu do korzyściami, jakie może dostarczyć chlorella.

Chlorella zawiera szereg protein w dużej ilości oraz witaminę A, witaminę B1, B2, witaminę B3 i B6, żelazo, magnez, cynk, fosfor i szereg innych minerałów. Jeśli przyjrzeć się z bliska zawartości poszczególnych witamin i minerałów w czystym surowcu łatwo zrozumieć dlaczego chlorella jest tak cenionym glonem i został zaliczona do jednych z najbardziej wartościowych pokarmów. Zawiera o wiele więcej poszczególych składników mineralnych niż te same ilości kapusty, brokułów czy szpinaku.

 

Korzyści potwierdzone badaniami


Oto naukowo udowodnione korzyści związane z chlorellą, których można spodziewać się jako efekt włączenia tej algi do codziennej diety.

 

1. Detoksykacja metali ciężkich



Jeśli masz plomby zawierające rtęć, byłeś szczepiony, regularnie jesz ryby, byłeś narażony na promieniowanie, to w twoim ciele mogą występować metale cieżkie. Ważne jest, aby dbać o oczyszczenie organizmu z tego rodzaju złogów.

Jedną z najważniejszych korzyści zdrowotnych chlorelli jest to, że przywiera do toksyn, które mogą gromadzić się w w naszych ciałach, takich jak ołów, kadm, rtęć i uran, powodując ich odseparowanie i nie pozwalając na ich ponowne wchłonięcie. Regularne spożycie chlorelli może nawet pomóc w zapobieganiu gromadzenia się metali ciężkich w miękkich tkankach i narządach organizmu. (link do badań nad wpływem chlorelli na organizmy zatrute metalami ciężkimi).

 

2. Wpływ na utratę wagi



Utrata wagi jest trudna. Im organizm starszy tym trudniej wywałać efekt redukcji wagi. W badaniu opublikowanym 18 września 2008 roku w Journal of Medicinal Food naukowcy stwierdzili, że "spożycie chlorelli spowodowało zauważalne zmniejszenie zawartości tłuszczu w organizmie, całkowitego cholesterolu w surowicy i poziomu glukozy we krwi na czczo". (link do wyników badań)

Z badań wynika, że chlorella pomaga w regulacji hormonów, pomaga metabolizmowi, poprawia krążenie i promuje wyższe poziomy energii. Pomaga również zmniejszyć masę ciała i tkanki tłuszczowej oraz usuwa nagromadzone toksyny. W miarę jak nasze ciała tracą wagę, toksyny są uwalniane i mogą być ponownie wchłaniane. Ważne jest, aby jak najszybciej wypłukać te toksyny z naszego systemu. Zdolność Chlorelli do otaczania toksyn i metali ciężkich zawartych w naszych ciałach ułatwia eliminację i zapobiega powstawaniu reabsorpcji.

 

3. Regulacja poziomu cukru i cholesterolu

 

Cukrzyca typu 2 i wysoki poziom cholesterolu są dwoma poważnymi stanami przewlekłymi, przed którymi stoi dziś wiele ludzi. Lata niewłaściwego jedzenia, stresu i braku snu potrafią doporowadzić wiele do jednej lub obu tych diagnoz.

W badaniu opublikowanym w Journal of Medicinal Food naukowcy stwierdzili, że dawki 8 000 mg chlorella na dobę (podzielone na 2 dawki) pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Naukowcy zaobserwowali najpierw spadek poziomu cholesterolu, a następnie poprawę poziomu glukozy we krwi. Wywnioskowano, że chlorella aktywuje szereg genów na poziomie komórkowym, które poprawiają wrażliwość na insulinę i wprowadzają równowagę w gospodarce insulinowej organizmu. (link do badań)